You are currently viewing Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως « πυροπαθής »καθώς σχεδόν ανά 20ετία ξεσπάει κάποια μεγάλη πυρκαγιά ! Η κακή ρυμοτόμηση, η ύπαρξη πετρελαίου σε κάθε σπίτι για διάφορες χρήσεις, οι αχυρώνες στα ισόγεια των σπιτιών, το ξύλο ως βασικό δομικό υλικό και οι στενοί δρόμοι είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στην « πυροπάθεια » τη πόλης.

Φωτιά και Ντορέ

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Θεσσαλονίκη το 1917 ήταν η μεγαλύτερη που έχει βιώσει ποτέ αυτή η πόλη. Κάηκε σχεδόν η μισή πόλη, ευτυχώς χωρίς θύματα όμως άφησε πίσω της 77.000 ανθρώπους άστεγους με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους . Στην πυρκαγιά αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς και το Ντορέ. Με εντολή του Βενιζέλου που δόθηκε στον δήμαρχο Αγγελάκη το Ντορέ ξανάνοιξε. Τον σχεδιασμό του νέου Ντορέ ανέθεσαν στον Ιταλό Vitaliano Poselli, όπως και πολλών άλλων κτηρίων στην Θεσσαλονίκη . Η διακόσμηση γίνεται αυστηρά με έπιπλά-προϊόντα από την Βιέννη. Η ταμπέλα που υπάρχει σήμερα στο εσωτερικό του καταστήματος μέχρι και σήμερα είναι από την εποχή εκείνη. Όλο το περιβάλλον σήμερα είναι εμπνευσμένο από εκείνη την εποχή ακολουθώντας πιστά τα σχέδια του Poselli.

Πως ξεκίνησε η φωτιά;

Φήμες λένε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε επειδή μια γυναίκα μαγείρευε, όμως οι ιστορικοί το διαψεύδουν. Οι ιστορικοί λένε πως η φλόγα ξεκίνησε από μια προσφυγική γειτονιά και λόγω του δυνατού αέρα εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη. Συνηθίζονταν οι γυναίκες να ζεσταίνουν νερό σε καζάνια στις αυλές των σπιτιών προκειμένου να κάνουν την μπουγάδα τους. Έτσι λοιπόν εκείνες τις μέρες λόγω του δυνατού αέρα και της διαμόρφωσης των σπιτιών ( όπου στο ισόγειο συχνά βρισκόταν και ο αχυρώνας του σπιτιού ) η φωτιά εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Οι ξύλινες κατασκευές και η πυκνή δόμηση επιδείνωσαν την κατάσταση, καθιστώντας την πυρκαγιά αδύνατο να ελεγχθεί. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σώσουν τις περιουσίες τους. Αυτή η μέρα έχει στιγματίσει την Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 1917, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές και μια πόλη κατεστραμμένη.

Δείτε το βίντεο στο ΤικΤοκ στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου η μαμά μας εξιστορεί αυτό το μεγάλο γεγονός της Θεσσαλονίκης : https://www.tiktok.com/@zithos_official/video/7359562033089514784?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7358716745697871392

Leave a Reply