You are currently viewing Ζύθος και ο μεγάλος σεισμός του ’78

Ζύθος και ο μεγάλος σεισμός του ’78

Η Θεσσαλονίκη το 1978 δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από έναν μεγάλο σεισμό. Ο σεισμός αυτός έπληξε σοβαρά την πόλη αφού μέτρησε 49 νεκρούς, 220 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους. Πέρα όμως από την Θεσσαλονίκη πλήχθηκαν και οι γειτονικοί νομοί της. Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Νότιας Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας. Είχαν προηγηθεί αρκετοί προσεισμοί με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται στις 23 Μαϊου με ένταση 5,8 ρίχτερ και αρκετούς μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται στις 4 Ιουλίου με 5,1 ρίχτερ.

Ζημιές προκλήθηκαν πέρα από τα σπίτια και τα καταστήματα, σε πολλά μνημεία της πόλης. Σημάδι από εκείνη την ημέρα έχει μείνει στο ρολόι της στοάς Μαλακοπή όπου οι δείκτες του ρολογιού που βρίσκεται σε εκείνο το σημείο, έχουν σταματήσει να κινούνται από εκείνη την ημέρα.

Το τριώροφο κτήριο που βρισκόταν το Ντορέ ήταν χτισμένο από το 1902 . Ο σεισμός αυτός του 1978 ήταν καταστροφικός για το κτήριο αυτό, όπως και για χιλιάδες άλλα κτήρια της Θεσσαλονίκης. Καταστράφηκε ολοσχερώς και έμειναν μόνο τα συντρίμμια του. Το 1990 το κτήριο αναπαλαιώθηκε και ξεκίνησε ξανά να λειτουργεί.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θυμούνται ακόμη με τρόμο εκείνη τη μέρα. Οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 ρίχτερ και το επίκεντρό του βρισκόταν κοντά στη λίμνη Βόλβη. Η ισχυρή δόνηση διήρκησε αρκετά δευτερόλεπτα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έτρεξαν στους δρόμους, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Η Θεσσαλονίκη, παρά τις καταστροφές, κατάφερε να ανακάμψει και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Οι κάτοικοι της πόλης απέδειξαν τη δύναμη και την ανθεκτικότητά τους, αντιμετωπίζοντας την καταστροφή με θάρρος και αποφασιστικότητα. Σήμερα, η πόλη συνεχίζει να αποτελεί έναν ζωντανό και δυναμικό κόμβο στην περιοχή, με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Ο Ζύθος από τότε είναι αυτός που ξέρετε μέχρι και σήμερα.

Δες το σχετικό βίντεο στο ΤικΤοκ https://www.tiktok.com/@zithos_official/video/7350925912021404960?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7358716745697871392

Leave a Reply