You are currently viewing 5 Μύθοι και 6 Αλήθειες για την μπύρα

5 Μύθοι και 6 Αλήθειες για την μπύρα

Η μπύρα είναι ένα ευραίως αγαπητό ποτό ανά τον κόσμο. Επειδή ακριβώς έχει μεγάλη απήχηση έχουν σχηματιστεί για αυτήν διάφορες θεωρίες, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές. Αυτό οδήγησε στην δημιουργία μύθων οι οποίοι μπλέχτηκαν με μερικές αλήθειες και οδήγησαν στην μη σαφή εικόνα για την μπύρα.

Μύθος Νο1 : Η μπύρα παχαίνει

Ξεχάστε τον μύθο ότι η μπύρα προκαλεί την αποκαλούμενη «μπυροκοιλιά». Η μπύρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους. Αποτελείται από 90-95% νερό και περιέχει σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ. Σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά με αντίστοιχη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η μπύρα έχει λιγότερες θερμίδες, ακόμη και σε σύγκριση με το κρασί.

Μύθος Νο2 : Η κατανάλωσή της πριν από την κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί χανγκόβερ

Παρόλο που για πολλούς η μπύρα είναι η αρχή της βραδιάς, με τα πιο δυνατά ποτά να ακολουθούν, η αλήθεια είναι ότι το κλειδί για να αποφύγετε το hangover είναι η ποσότητα που καταναλώνετε γενικά από διάφορα ποτά.

Μύθος Νο3 : Η lager είναι πιο ελαφριά

Οι lager, όπως και οι ale, προσφέρουν διάφορες εκδοχές για κάθε γούστο. Αν ψάχνετε lager που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους, μπορείτε να εξερευνήσετε τα dopplebocks, τις rauchbier (καπνιστές μπύρες) και τις Baltic Porter, που προσφέρουν νέες αισθητικές εμπειρίες στον κόσμο της μπύρας.

Μύθος Νο4 : Οι μαύρες μπύρες έχουν πιο πολύ αλκοόλ

Το χρώμα μιας μπύρας δεν συνδέεται απαραίτητα με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Για παράδειγμα, μια IPA που ενδεχομένως να προτιμάτε μπορεί να είναι σχεδόν διπλάσια σε περιεκτικότητα αλκοόλ από μια stout που ίσως να έχετε χαρακτηρίσει ως “δυνατή”.

Μύθος Νο5 : Όλες οι μαύρες μπύρες είναι ίδιες

Το σκούρο χρώμα της μπύρας δεν αποτελεί δείκτη για τη γεύση της. Απλά υποδεικνύει την ποσότητα της βύνης που χρησιμοποιήθηκε κατά την παρασκευή της. Δεν δίνει καμία πληροφορία για το επίπεδο αλκοόλ, την πικράδα ή τη γλυκύτητα της, ή την ποσότητα των λυκίσκων κ.λπ. Για παράδειγμα, η Guinness Draught, μια μαύρη μπύρα, έχει περίπου 4% αλκοόλ, ελαφρύ σώμα και πολύ χαμηλή θερμιδική αξία. Ακόμα, μια αγγλική μαύρη mild μπύρα μπορεί να είναι ακόμα πιο ελαφριά σε αίσθηση και γεύση.

Και πάμε τώρα να δούμε τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ ….

Αλήθεια Νο1: Η μπύρα βοηθάει στον ύπνο

Πράγματι, από τον Μεσαίωνα η μπύρα ήταν γνωστή για τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές της ιδιότητες. Περιέχει ένα φυτικό ένζυμο που ενισχύει την υγεία. Η ανακάλυψη αυτή οφείλεται στην καλόγρια και βοτανολόγο Hildegarde de Bingen (12ος αιώνας μ.Χ.), Έκτοτε οι μοναχοί υιοθέτησαν την μπύρα στην διατροφή τους για τα θεραπευτικά της οφέλη.

Αλήθεια Νο2: Η μπύρα κάνει καλό στα μαλλιά

Η μπύρα θεωρείται ως θρεπτικός παράγοντας για τα μαλλιά λόγω της περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες, ιδίως από τη ζύμη, η οποία συμβάλλει στη δύναμη και την υγεία των μαλλιών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β, ιδίως βιοτίνη, που ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών και διατηρεί την υγεία τους. Ορισμένες μη παστεριωμένες ποικιλίες μπύρας περιέχουν επιπλέον βότανα και φυτικές ενώσεις που ευνοούν το δέρμα και τα μαλλιά, κάνοντας τις κατάλληλες για χρήση ως φυσικό ξεβγάλματος.

Αλήθεια Νο3: Η κατανάλωση μπύρας κάνει καλό στα νεφρά

Η μπύρα είναι γνωστή για τις διουρητικές της ιδιότητες, καθώς οι περισσότεροι αισθάνονται την ανάγκη να επισκέπτονται την τουαλέτα μετά από ένα μόνο ποτήρι. Αυτή η ικανότητα βοηθά στην ενίσχυση της απομάκρυνσης τοξινών από το σώμα. Η διαρκής απομάκρυνση τοξινών μέσω της ουροποιητικής λειτουργίας των νεφρών βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης πετρών στους νεφρούς, της νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων νεφρικών παθήσεων.

Αλήθεια Νο4: Η κατανάλωση μπύρας είναι ιδανική μετά από άθληση

Μετά από άθληση, μια μπύρα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επαναφορά της υδροστατικής ισορροπίας του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μπύρα ενυδατώνει πιο γρήγορα από το νερό, λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Πολλοί αθλητές, όπως ποδηλάτες και ποδοσφαιριστές, την επιλέγουν για την αποκατάσταση των απωλειών μετά την άσκηση, προτιμώντας μπύρες με χαμηλή ή και μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ.

Αλήθεια Νο5 : Η μπύρα χωρίς αλκοόλ έχει αλκοόλ

Στην πραγματικότητα, μια μπύρα θεωρείται χωρίς αλκοόλ όταν έχει κάτω από 1,2 βαθμούς αλκοόλ, αν και αυτό μπορεί να εξαρτάται από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Οι μπύρες χωρίς αλκοόλ περιέχουν συνήθως κάτω από 0,5% αλκοόλ, ενώ όλο και περισσότεροι παραγωγοί φτιάχνουν μπύρες με 0% αλκοόλ.

Αλήθεια Νο6: Η μπύρα βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης

Η μπύρα μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πυρίτιο, το οποίο ενισχύει την πυκνότητα των οστών και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, το πυρίτιο προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ τα αντιοξειδωτικά της μπύρας μειώνουν τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη στα οστά. Ωστόσο, η κατανάλωση πρέπει να είναι με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και γενικότερα στην υγεία.

Τώρα που ξέρεις όλη την αλήθεια μπορείς να έρθεις στον Ζύθο και να απολαύσεις όποια μπύρα από την μεγάλη ποικιλία που διαθέτουν τα καταστήματά μας, εσύ θέλεις !

Leave a Reply